Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A családi otthon ízei: Almás pite

Írta: Bende Margó

Időről időre, amikor hétvégén reggelente a ház még csendes, a család alszik, a kutyák megetetve, a frissen főzött, gőzölgő reggeli kávét szürcsölgetve egyedül ücsörgök a nappaliban és elrévedek a külvilágot, a természet változásait, az évszak szépségeit nézegetve, megszállnak a gyermekkorom, a szülői ház illatainak, ízeinek emlékei.

Ma reggel is pont ezt éltem meg és az évszak adta hangulatban az almás pite jutott eszembe. Az almás pite, amit mindenki máshogy készít, de számomra az a legfinomabb, ahogy Édesanyám készíti. Igazi hedonista, omlós linzer tésztával, tele szaftos almával, dióval, fahéjjal. Illatos, zamatos és kényeztető. Szeretem forrón egy pohár hűtő hideg tej mellé eszegetni, de imádom hidegen is.

Szerintem az igazi almás pitének a két legfontosabb összetevője az igazi omlós linzer és a megfelelő savassággal rendelkező, lédús alma. Igen, lédús, mert a lereszelt és kifacsart alma pont azt veszíti el, ami az egyik legfontosabb tényező, az ízét, a zamatát.
Én nem reszelem az almát, hanem meghámozom, darabokra vágom és kis olajon, cukorral meghintve addig dinsztelem, karamellizálom, amíg gyakorlatilag szétesik az almakocka. A dinszteléskor kiszabaduló almalé redukálódik és koncentrált ízű almaszafttá válik. Az almát ezzel a szafttal együtt teszem a pitébe, vétek lenne kihagyni. Sokan erre azt mondhatják, hogy „De hát így szétázik a tészta!” Ennek abszolút nem kell így lennie! Én azzal akadályozom meg, hogy cukros, fahéjas darált dióval hintem meg az alsó réteg tésztát és erre kerül az alma. Ez nem csak az almanedvet szívja magába, de még zamatosabbá, komplexebbé teszi a pite ízét.

Ez a variáció egy kicsit időigényesebb, de megéri a várakozás!

Az alma minősége kulcsfontosságú. Két fajtát szoktam használni. A kertünkben van egy vadon termő, nemesítetlen almafa, melynek termése a fahéj almához hasonló. Lédús, kellően savas és tele a nyár ízével. Bio tartása miatt nem tartalmaz semmilyen káros anyagot. A másik nagy kedvencem az almák almája, a jonathán alma, amit sajnálatomra már nagyon kevés helyen lehet fellelni, mert a világ már az édes, hibrid fajták felé fordult. Pedig nagyon fontos, hogy az édes íz mellett legyen egy vibráló savgerinc is az ételekben, italokban, hogy élvezhetővé váljanak és ne csak unalmasan édessé.

A linzer elkészítése is éppoly kulcsfontosságú, hogy a végeredmény egy valóban omlós és ne egy taplóra sült tészta legyen. Ehhez arra kell odafigyelni a recept követése mellett, hogy a linzer készítéséhez használt zsiradék ne olvadjon meg a tészta gyúrása közben. Mindig hideg alapanyaggal dolgozzunk és gyorsan állítsuk össze a tésztát, hogy a kezünk melege ne olvassza meg a zsiradékot. A begyúrt tésztát érdemes legalább fél óráig hűtőben pihentetni sütés előtt. A kinyújtott tésztára pedig csak teljesen kihűlt almát tegyünk.
Én nem szoktam túlzásba vinni a süti díszítését. A felső réteg tészta felszínét egy villa fogainak segítségével rácsos mintázatúra készítem.
Ezután megkenem egy felvert tojással és a villával megszurkálom, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. Arany barnára sütöm és némi pihentetés után, de még forrón tálalom a család nagy örömére.

Íme a bevált családi receptünk: az igazi almás pite

Design torta galéria

Hogyan készíts rózsát gumitésztából?

Archívum